Aurinko ja lämpö – imetys ja vauva – tiehyttukos ja rintatulehdus

Rintamaito sisältää vettä 90 % ja se tarjoaa helteelläkin vauvalle riittävästi nestettä sekä lopussa 10% on osittain mukana vielä suoloja sekä sokeria, joita hän tarvitsee voidakseen hyvin. Anna vauvan käydä rinnalla niin useasti, kun hän haluaa niin nestetasapaino pysyy kohdillaan. Imetyshetket ovat lyhyitä ja niitä on useasti päivässä. Tämä nostaa maitomäärää, joten äiti voi herkemmin saada myös tiehyttukoksen ja rintatulehduksen.

Tukos aiheutuu, kun rinnan kudoksiin tulee painetta ulkoapäin tai rinta ei pääse tyhjenemään kunnolla. Erityisesti autolla matkustaessa auton ilmanvaihdon viilennys saattaa aiheuttaa tukoksia, kun ihon pinta viilenee ja supistaa maitotiehyitä. Samalla turvavyön hihna voi tuntua painavan rintaa. Hoitolaukun/repun hihna, kantoliinan reunan paine tai nukkuminen vatsallaan saattavat painaa myös rintaa niin, että tukos syntyy.

Mikä tiehytukos on?

Rinnassa tuntuu kova patti, joka voi olla kipeä tai aristamaton. Useimmiten äidillä ei ole kuumetta ja vointi on hyvä. Maitotiehyeeseen tai maitotiehyeen ulostuloaukkoon eli nännin päähän ilmestyvä valkoinen möykky aiheutuu ”toisiinsa kiinnittyneistä rasvasoluista”, jotka voivat tukkia tiehyeen aiheuttaen tiehyttukoksen. Tiehyttukos ei aina aiheuta oireita nänniin.

Miten hoidan tiehyttukosta?

Hoitona on rinnan tyhjentäminen heti imettämällä, käsin tai pumpulla tyhjentäen. Imetysasennon vaihtelemisesta on apua, koska rinta tyhjenee tehokkaimmin vauvan imiessä eri suunnista. Herumisen aikana voi imetyksen vaihtaa tukoksen omaavan rintaan tai aloittaa siitä. Hiero tukoskohtaa kevyesti imetyksen aikana öljytyin sormin. Samoin kuuman ja kylmän vaihtelu auttaa herumiseen. Lämmin pullo -menetelmää voi kokeilla. Toistuvien tukosten hoitoon voi käyttää monityydyttyneiden rasvojen välttämisen lisäksi lesitiiniä (saa luontaistuotekaupasta) 1rkl/vrk, joka muuttaa rintamaidon rasvaa niin, ettei se tartu niin helposti tiehyeiden seinämiin.

Mikä rintatulehdus on?

Rintatulehdukseen liittyy punoittava alue rinnassa, vilunväristyksiä, lämmönnousua ja flunssan kaltaisia oireita, uupumusta ja nivelsärkyä. Tulehdus aiheutuu, kun täynnä olevasta maitorauhasesta tihkuu maitoa kudokseen.

Miten hoidan rintatulehdusta?

Rinnan tyhjentäminen heti imettämällä, käsin tai pumpulla tyhjentäen. Oikea imemisote ja tiheät imetykset, maitohappobakteerikuuri, rinnan lämpimänä pitäminen, kipulääkitys, lepo ja mahdollisesti akupunktio helpottavat oireita ja antibioottihoito on tarpeen, jos oireet jatkuvat yli 24 tuntia. Hakeudu päivystykseen jos oma terveysasemasi on kiinni. Rintapaiseen kehittyminen on mahdollinen jos rintaa ei tyhjennetä. Rintatulehdus laskee hetkellisesti rinnan tuottamaa maitomäärää, mutta palautuu, kun tulehduskohta paranee. Rintatulehdukseen ei siten aina tarvita antibioottia jos sen maidonerityksen saa pidettyä aktiivisena.

Äidin tulee kesällä nauttia päivittäin runsaasti nestettä esim. vettä, laimeaa mehua tms. enemmän kuin tavallisesti n. 1½-2 litraa jaettuna pienempiin annoksiin, koska hikoilu ja lisääntynyt maidoneritys lisää energiantarvetta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Salla Joutsen

Salla Joutsen

Kun tarvitset neuvoa, ohjausta tai lempeää rinnallakulkijaa perheesi hyvinvoinnin tukemiseen, kuljen mielelläni rinnallasi.