Imetysohjaus06.03.2013

Imetysohjauksen tavoitteena on edistää ensisijaisesti lapsen ja äidin, mutta samanaikaisesti myös koko perheen hyvinvointia. Imetysohjausta voi olla heti vauvan synnyttyä tai vasta imetyksen edettyä pidemmälle. Imetyksen käytännönohjauksessa puolestaan huomioidaan lisäksi perheen omat kokemukset ja voimavarat.

Imetysohjauksen tarpeeseen vaikuttavat usein monet eri tekijät. Ohjauksen alkuvaiheessa tehty haastattelu auttaa löytämään niistä tärkeimmät. Myös myöhempi havainnointi selkeyttää sekä äidin että ohjaajan näkemyksiä imetyksen todellisesta tilasta. Lisäksi ohjaustilanteessa huomioidaan äidin omaa tietotaitoa sekä kokemukset ja tuntemukset imetyksestä.

Imetysohjaus perustuu aitoon läsnäoloon, avoimeen ja luottamukselliseen vuorovaikutukseen. Koska on tärkeää, että äiti kokee ohjauksen myös turvalliseksi, hän voi halutessaan pyytää ohjaukseen mukaan oman tukihenkilön. Tukihenkilö voi olla kuka tahansa, joka haluaa konkreettisesti tukea äitiä imetyksessä ja/tai vaikkapa perehtyä tietoon imetyksen terveysvaikutuksista. Tuemme tukihenkilöäsi vauvan hoivassa ja vuorovaikutuksessa.

Varaamme kotikäynnille riittävästi aikaa, jotta sinulla on mahdollisuus ottaa esiin itseä kiinnostavia aiheita ja esittää kysymyksiä sekä keskustella sinua huolestuttavista asioista. Imetysohjauksessa havainnoimme imetyksen sujumista ja katsomme hyödyllisiä tekniikoita ja toimintatapoja.

Imetysohjausta kysytään tavallisesti seuraaviin asioihin:

 • Miellyttävän imetysasennon löytäminen.
 • Hyvän ja tehokkaan imemisotteen saaminen.
 • Maidon herumisen ongelmat.
 • Hidas painonnousu.
 • Rintaongelmat:
  • rintojen pakkautuminen
  • rinnanpäiden aristus, kivulias imetys
  • rinnanpäiden haavaumat
  • tiehyttukos, rintatulehdus
 • Ennenaikaisesti syntyneen vauvan imetys ja maidontuotannon käynnistys.
 • Lisämaidon määrä ja antotapa.
 • Äidinmaidon luovuttaminen.
 • Vieroittaminen tai vieroittuminen.
 • Kiinteiden lisäruokien aloitus.
 • Rinnalla lakkoileva vauva.
 • Liian runsas maidontuotanto.

Imetysohjauksen jatkuvuuden mahdollistamiseksi sovimme kanssanne yhteydenpidosta ja tarpeen mukaan katsomme kanssanne muita tahoja, jota voisivat tilanteessanne auttaa. Kirjallista materiaalia ja -ohjausta jaamme tarvittaessa.

Yksityinen lääkäri voi pyytäessäsi kirjoittaa imetysohjaukseen lähetteen 901D, Sairaanhoitajan antama hoito, enintään 60 minuuttia, jolloin käynnistä saa Kelakorvauksen.

Vastaanotto myös toimitilassamme Savonmäentie 3, Vaajakoski.

Monikkolasten imetys ja tandemimetys

Yhden lapsen imettämisen sijaan perheen imetysneuvonnan tarve voikin kohdistua joko monikkolasten imetykseen tai tandemimetykseen, jossa jälkimmäisessä on kyse kahden eri-ikäisen sisaruksen yhtäaikaisesta imetyksestä. Kysymyksistä riippumatta voimme keskustella aiheesta aina luottamuksellisesti.

Imetystä tukevat apuvälineet

Imetyksen jatkuvuuden edistämiseksi saattaa imetyksessä tulla eteen tarve imetystä tukeville apuvälineille, jotka meillä ovat imetysapulaite, hörpytysmuki ja sähkökäyttöinen ammattitason rintapumppu. Näiden käyttöä on voinut jo terveydenhuollon ammattilainen sinulle suositella ja saat niiden käyttöön aina ohjauksen. Tuotteet ovat sellaisia, että ne tukevat imetystä ja ovat tarkoitettu vain tarpeen mukaiseen käyttöön.

Imetysapulaite:

Imetysapulaitteen käyttö sopii keskosvauvoille, hitaasti painoaan nostaville vauvoille ja relaktaatiossa (pidemmän imetystauon jälkeen tai adoptiovauvan imetykseen) silloin, kun imetyksen tueksi tarvitaan apuvälineitä. Imetysapulaitteen käyttö tehostaa vauvan imemisharjoittelua, aktivoi maidoneritystä ja antaa vauvalle luottamusta rintaa kohtaan.

Laitteen pullo on ripustettavissa nauhan avulla kaulaan ja sen korkeutta säätelemällä voidaan vaikuttaa valuvan maidon virtausnopeuteen. Maito virtaa ohuita letkuja pitkin, jotka teipataan sopivaan kohtaan rinnan iholle. Imetysapulaitteen käytön opastus tapahtuu henkilökohtaisesti ja voit ostaa niitä kauttamme (katso hinnasto). Imetysapulaitteen kuvan näet tästä>>

Hörpytysmuki:

Mikäli vauvanne tarvitsee ennen imetystä lisämaitoa, se voidaan tehdä hörpyyttämällä. Hörpyyttäminen ei häiritse imetystä ja on helppoa siihen erikseen suunnitellun hörpytysmukin avulla.

Hörpytysmukin voitte hankkia vaivattomasti Tmi Rinnalla kautta (katso hinnasto). Käyttöohjeet sisältyy mukin hintaan. Kuvan näet tästä>>

Vieroittaminen ja vieroittuminen

Vauvan kasvaessa imetyksen luonne muuttuu ja äiti alkaa pohtia mm. sopivaa ajankohtaa imetyksen lopettamiseen. Imetyksen lopettamisvaihe eli vieroittaminen onkin osa imetysprosessia. Koska lapsen irtaantuminen äidin rinnalta on suuri ja tunnepitoinen muutos, se edellyttää usein sekä suunnitelmallisuutta että pitkäjänteisyyttä.

Vieroittamisesta ja vieroittumisesta kannattaa keskustella jo ennen sen aloittamista. Lisäksi joskus voi olla tarpeen pohtia asiaa vielä myöhemminkin, kun imetys on jo ohi.

Yhden lapsen imettämisen sijaan perheen imetysneuvonnan tarve voikin kohdistua joko monikkolasten imetykseen tai tandemimetykseen, jossa jälkimmäisessä on kyse kahden eri-ikäisen sisaruksen yhtäaikaisesta imetyksestä. Kysymyksistä riippumatta voimme keskustella aiheesta aina luottamuksellisesti.

Jokainen lapsi imee tavallaan. Imetys on kuitenkin aina palkitsevaa ja siihen kannattaa panostaa.

Millaisia tarpeita ja toiveita teillä on? Ota yhteyttä niin mietitään yhdessä, kuinka voimme palvella teitä.

Jaa Facebookissa »